daily closet

8 Mart 2011 Salı

'pazen kumaş' ve sponsorlar


2002 yılı Dünya Güzellik yarışmasında Türkiye'yi temsil eden Azra Akın podyuma çıktığında üzerinde ünlü modacı Cemil İpekçi'nin pazen kumaştan diktiği kostüm vardı. O yarışmada Azra Akın dünya güzeli, İpekçi de kostümüyle dünyanın en iyi tasarımcısı seçildi.

Türkiye topraklarında üretilen 'pazen kumaş'ın dünya markaları arasına girmesi gazeteci Cemil Akyol'u müthiş heyecanlandırdı. Akyol, bu fikirden yola çıkarak Türkiye'nin 7 bölgesini temsil eden yeni bir proje üretti. Topkapı Sarayı, Efes, Kapadokya, Sümela Manastırı, Ağrı Dağı ve Nemrut Dağı'nın yer aldığı bölgeleri temsil eden kostümler üretilecek, müzik eşliğinde Türkiye'nin tanıtımı yapılacaktı.
Bu tanıtım için de mekan Doğubeyazıt'taki İshakpaşa Sarayı seçilmişti. Dünyanın ünlü moda editörleri davet edilecek ve Türkiye anlatılacaktı.



Kostümleri ünlü modacı Cemil İpekçi, müziklerini ise Cahit Berkay yapacaktı.
Yaklaşık 1 milyon dolarlık bir tanıtım projesiydi bu. Önce dönemin Kültür Bakanı Erkan Mumcu'ya, ardından da Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e gidildi.
Her iki bakan da çok beğendi projeyi. Hatta projenin İstanbul'daki tanıtım kokteyline de birlikte katıldılar.
Peki sonra ne oldu?

Sonrasını gazeteci Cemil Akyol anlatıyor:
"Dönemin Kültür Bakanı Erkan Mumcu bizi Başbakanlık Tanıtma Fonu'na gönderdi. Fon bir yıl sonra bize sponsor ücreti olarak 100 bin dolar verdi. 'Diğer parayı özel sponsorlardan bulun' dediler. Şaşırıp kaldık. O günden sonra Türkiye'nin en büyük kuruluşlarına gittik. Projeyi çok beğendiler ama hiç kimse geri dönmedi. Sadece iki kuruluş bize sponsor oldu."
Gerçekten ilginç değil mi?

Türkiye'nin değerlerini ortaya çıkaran, bunları dünya moda editörlerine sunmayı hedefleyen, bunu yaparken de mekan olarak Türkiye'nin geri kalmış bir bölgesi Doğubeyazıt'taki İshakpaşa Sarayı'nı seçen bu projeye ne yazık ki kimse destek olmadı.




Türkiye'nin uluslararası tanıtımı için, Başbakanlık Tanıtma Fonu'nun 100 bin dolar verdiği projeye Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği 200 bin dolarla katkıda bulundu.
Bravo Azerbaycanlı dostlara...
Başka söze gerek var mı?

Başka yapmak istediğin neler var?
30.01.2010'da Cemil İpekçi cevap vermiş:"Epeydir üzerinde düşündüğüm ‘Wind of Anatolia’ diye bir projem var. Bu toprakların 5 bin yıllık bütün motiflerini içinde barındıracak bir proje olacak. Ama böyle büyük bir proje 1.5-2 milyon dolardan aşağı çıkmaz. Sponsor bakıyorum."

in reference to: SABAH - 23/07/2005 - Mahmut Övür (view on Google Sidewiki)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder